https://i0.wp.com/img718.imageshack.us/img718/4797/31581c.jpgPrieš skaitant kažkodėl maniau, kad knyga bus nuobodoka, tačiau iš tiesų buvo gan įdomu. Tiesa, kartais siužeto posūkius nebuvo taip jau sunku nuspėti (visgi, siužeto struktūra gan šabloniška…), tačiau pati istorija graži. Jautri ir sugraudinanti.

Pasakojimas prasideda dviejų afganų berniukų draugyste: vienas pasiturinčio prekybininko sūnus, antrasis – berniukas gyvenantis su jų tarnu. Tačiau taip jau nutinka, kad Arimas dėl savo silpnos valios ir troškimo, kad tėvas būtų sūnui palankesnis išduoda savo draugą… Augdamas Arimas bando pamiršti šį įvykį, gyventi toliau, tačiau, net, kai dėl politinių neramumų Afganistane jam su tėvu pabėgus į Ameriką ši lemtinga klaida neišnyksta iš jo gyvenimo ir sąžinės graužatis persekioja kiekvieną svarbų įvykį jo gyvenime…

Žmogus, neturinti sąžinės ir gerumo, nesikankina.

Tai istorija apie sąžinės graužatį, atgailą, kaltę, jos atpirkimą. Draugystę, ištikimybę, kelią dvasinės stiprybės link. Anksčiau ar vėliau kiekvienas turi susidurti su savo baimėmis akis į akį. Praeities neįmanoma pamiršti, ją reikia prisiminti. Kad galėtum atpirkti, kad galėtum gyventi.

Pasakojimas dėstomas sklandžiai, įvykius nesunku sekti. Autorius karo, skurdo baisumus, etninių mažumų niekinimą supina su taikos, vaikystės sentimentais, prisiminimais. Spalvingi aitvarai įrėmina ši liūdną kontrastą.

Patiko Hasanas. 

– Žinai… Man patinka ten, kur aš gyvenu. Tai yra mano namai.

Nepaisant skaudaus likimo mokėjo džiaugtis tuo ką turi, nereikalauti iš gyvenimo daugiau negu jis gali duoti. Nuostabi berniuko ištikimybė, meilė ir stiprybė.

Vertinimas: